Dylemat:O2 czy FF2 - może mieliście podobny problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paweł T
    Elegance
    • 2006
    • 784

Zamieszczone przez Purchawa
    Porownywanie bagaznikow to raczej nie porozumienie
    Myślałem o kombiakach,
    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Kaszana, to niech sie cieszy że nie kupił maybacha

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Paweł T
        Przed octavią miałem focusa, zrobiłem 300kkm
        Kumpel ma 2001 rok zrobione ponad 230 tyś i nic sie nie dzieje z nim zlego Naprawde wydaje mi sie że to dobre auto jest

Aaaaaaaaale Skoda Lepsza :diabelski_usmiech
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• lukaszp
          Classic
          • 2006
          • 4

jechałem wczoraj FFII 1.6 Ti-VCT i po wczesniejszej jezdzie O2 1.9 TDI silnik wydal mi sie dosc slaby. Slychac bardziej szum opon i powietrza. Zawieszenie ok, ale strasznej roznicy nie bylo. W o2 wspomaganie jest silniejsze i troche slabiej "czuc" droge. W srodku chyba tez podobalo nam sie bardziej w O2. W sobote jedziemy jeszcze raz próbnie O2 ale tak cos czuje ze polknelismy haczyk ;-)

Lukasz

Komentarz

• mariobros
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 551

Podzwoń po dilerach i spróbuj urwać coś jeszcze z ceny. Ja urwałem łącznie (wliczając różne elementy upustów) ponad 6kPLN... Z OII będziesz zadowolony, a gdy przyjdzie Ci do głowy sprzedać auto, pójdzie jak ciepła bułeczka. Z FFII tak nie będzie, a to jest bardzo istotne...
            Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
            Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

mariobros, delarzy nie zabardzo mają z czego juz urywać ale robie co moge i moze kolega sie zdecyduje

Komentarz

gdy przyjdzie Ci do głowy sprzedać auto, pójdzie jak ciepła bułeczka.

To prawda, przynajmniej w tym momencie. Sam znam dwie osoby, które od dłuższego
                czasu szukają "uczciwej" używanej Octavii z silnikiem diesla i mają z tym WIELKI
                problem.

[ Dodano: Czw 20 Lip, 06 08:38 ]
                Zamieszczone przez djczas
                mariobros, delarzy nie zabardzo mają z czego juz urywać ale robie co moge i moze kolega sie zdecyduje
                Akurat w to zupełnie nie wierzę. Choć może nie tyle dealerzy kroją co Kulczyk łupi bez
                litości.Porównajcie ceny Octavii PRZED OPODATKOWANIEM w krajach bałtyckich a u nas.
                Przecież to jest masakra!!!! :shock: :shock: :shock: :shock:
                To co, tam sprzedają ze stratą?

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Zamieszczone przez MiKruS
                  Ja osobiscie mam wiecej zaufania do Skody
                  Fockusik nie jest zły co do diselka wole Octavie niz Fordowski diselek Ford nigdy diselkiem nie zachwycił nawet w Fordzie Galaxy ładowali VW TDI niż swój kibel.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pulse
                    Rider
                    • 2006
                    • 461

Zamieszczone przez Kaszana
                    w krajach bałtyckich
                    nie wiem jak ze Skoda, ale znajomy kolegi kupil na Litwie Subaru Legacy Kombi 3.0 70k zl taniej niz w Polsce - wyszlo go 120k zl. Moze i Skoda jest tansza :-)
                    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

Zamieszczone przez Pulse
                      w krajach bałtyckich
                      nie wiem jak ze Skoda, ale znajomy kolegi kupil na Litwie Subaru Legacy Kombi 3.0 70k zl taniej niz w Polsce - wyszlo go 120k zl. Moze i Skoda jest tansza :-)
                      Nie "może", tylko na pewno - sprawdzałem.

Komentarz

• mariobros
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 551

No to skoro zeszło na tory pod tytułem: "ceny aut w Polsce i za granicą", to moim zdaniem w Polsce ceny aut są tak wysokie, że trudno znaleźć wyższe. Sprawdzałem przed zakupem swojej Octavii, jaka jest cena liftback'a w wersji Ambiente w Niemczech i u nas. W Niemczech było o 1.5kPLN drożej. Po porównaniu listy wyposażenia standardowego okazało się, że Ambiente u nas i tam to zupełnie inne wersje wyposażeniowe. Między innymi w Ambiente niemieckiej ESP było w standardzie i kilka jeszcze ciekawych rzeczy również. Podobnie jest z Toyotą. Ostatnio zainteresowałem się Avensisem. Z ciekawości porównałem ceny na toyota.pl i toyota.de. Wnioski? najdroższa wersja wyposażeniowa w Niemczech kosztuje niecałe 114kPLN (Executive, kombi, 2.2 D-CAT 177KM). W Polsce najtańsza wersja kosztuje... 116kPLN, wersja dorównująca wyposażeniem wersji niemieckiej ponad 130kPLN. To są fakty. Jeszcze długo będzie zapaść na rynku aut nowych, jeśli Polak będzie traktowany jakby był bogatszy od Niemca... Trudno zrozumieć taką politykę koncernów, traktujących nas jak obywateli niższej kategorii z jednej strony, a lepiej uposażonych z drugiej... :roll:
                        Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                        Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Pulse
                          Rider
                          • 2006
                          • 461

mariobros, w Niemczech pewnie bierze sie to po czesci z efektu skali tak samo jest np. w USA popyt jest na tyle duzy ze marza moze byc nizsza
                          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• BioBogon
                            Elegance
                            • 2005
                            • 921

mariobros, a nie jest tak, że w Niemczech jest vat 16% a u nas 22%? Chodzi mi o to, że sprowadzenie takiego auta nowego chyba by się nie opłacało z Niemiec, bo więcej vatu trzeba zapłacić.
                            Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

Zamieszczone przez mariobros
                              No to skoro zeszło na tory pod tytułem: "ceny aut w Polsce i za granicą", to moim zdaniem w Polsce ceny aut są tak wysokie, że trudno znaleźć wyższe. Sprawdzałem przed zakupem swojej Octavii, jaka jest cena liftback'a w wersji Ambiente w Niemczech i u nas. W Niemczech było o 1.5kPLN drożej. Po porównaniu listy wyposażenia standardowego okazało się, że Ambiente u nas i tam to zupełnie inne wersje wyposażeniowe. Między innymi w Ambiente niemieckiej ESP było w standardzie i kilka jeszcze ciekawych rzeczy również. Podobnie jest z Toyotą. Ostatnio zainteresowałem się Avensisem. Z ciekawości porównałem ceny na toyota.pl i toyota.de. Wnioski? najdroższa wersja wyposażeniowa w Niemczech kosztuje niecałe 114kPLN (Executive, kombi, 2.2 D-CAT 177KM). W Polsce najtańsza wersja kosztuje... 116kPLN, wersja dorównująca wyposażeniem wersji niemieckiej ponad 130kPLN. To są fakty. Jeszcze długo będzie zapaść na rynku aut nowych, jeśli Polak będzie traktowany jakby był bogatszy od Niemca... Trudno zrozumieć taką politykę koncernów, traktujących nas jak obywateli niższej kategorii z jednej strony, a lepiej uposażonych z drugiej... :roll:
                              A ile Niemcy zarabiają ....
                              Lepiej porównać ceny np. z Estonią ( i to przed opodatkowaniem ) - MASAKRA !!!
                              Jeśli tam auto można kupić np. 20% taniej to można wyobrazić sobie marżę w Polsce
                              głównego importera lub dealerów.
                              I potem jest płacz dealerów jak oni mają źle, jaka krzywda im się dzieje i że trzeba
                              zahamować import aut zza granicy.
                              A spróbuj zostawić swoje auto w rozliczeniu i zobaczysz jak Ciebie dealer złupi - do kości.
                              I popatrz za ile potem auto przyjęte w rozliczeniu wystawi ... :shock: :shock: :shock:
                              Ale już kończę bo się powtarzam

Komentarz

• Mr T.
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 236

lukaszp, osobiście, przy przebiegach, jakie deklarujesz, to nie wiem, czy inwestowanie w diesla jest konieczne. Ja na Twoim miejscu nie zaprzątałbym sobie głowy Fordem, a w cenie 67.900 (+ew. lakier) masz Hondę Civic sedan z silnikiem 1.8 w wersji comfort, która tak naprawdę jest odpowiednikiem 2.0FSI elegance w octavii. Z tego co wyczytałem nie koniecznie musi być kombi, bo octę patrzyłeś liftback. Ja mając taki dylemat wziąłbym Hondzię. Zaskakująco dużo miejsca w środku, świetny (jak na mój oczywiście gust) design i technologia z potwierdzoną jakością.
                                życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• bartolini1978
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 755

Nasz rynek jest traktowany po macoszemu . Kilmatyzacja traktowana jest jako dodatek podnoszący komfort a nie bezpieczenstwo jest to paranoja. Wiele marek na naszym rynku sprzedaje Cary w wersji striptis :evil: no na pocieche nowe auta mają ABS ( łał jaki postep :twisted: ) a i kierownice daja gratis. :wink:

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

Myślałem o kombiakach,
                                    Ja tez. :szeroki_usmiech
                                    Do kufra octy wejdzie pol focusa. :szeroki_usmiech
                                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

BioBogon, Kupujesz tam za cene netto, a potem u nas placisz VAT 22% + akcyza +oplaty ekologiczne i caly ten bajzel.

Dla aut spoza uni dochodzi jeszcze clo, ale to i tak dalej oplaca sie :twisted:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

Kaszana, kulczyk nie ma zadużo do gadania w kwesti ceny skody bo ma tylko znikomy procent udziałów w SAP ceny octavi są wysokie bo jest na nie na skode duży popyt w krajach bałtyckich jest inny system podatkowy i nie porównójcie tego do polskich złodziejskich realiów

Komentarz

• Qulek
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 1630
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dokładnie ostatnio rozmawialem z szefuniem salonu w kielcach i mówił ze raczej z o2 nie bedą schodzic duzo z ceny bo popyt jest duzy .. niestety dopóki bedziemy je kupowac jak źli to ceny bedą tak jak są

Aaaa wracając do tematu to dobrze że wybrałeś Octe .. będziesz zadowolony no i TDI to jest to co sie chwali i co Ty będziesz chwalił
                                          BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Paweł T
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 784

Do kufra octy wejdzie pol focusa
                                            tu chyba się mylisz, bo do focusa wejdzie dokładnie tyle samo, tylko w focusie jest łatwiej wkładać i wyjmować.
                                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

Paweł T, porównaj pojemności ok a potem pogadamy

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Do kufra octy wejdzie pol focusa
                                                tu chyba się mylisz, bo do focusa wejdzie dokładnie tyle samo, tylko w focusie jest łatwiej wkładać i wyjmować.
                                                juz tak gwoli dokladnosci (bo to nie jest subiektywne):

F2: O2:
                                                hb - 385L / 560L
                                                kombi - 482 / 580L
                                                sedan - 526 / -

wchodzi dokladnie tyle samo, tylko w F2 trzeba bardziej upchnac
                                                dosc powiedziec, ze bagaznik focusa hb, dla mnie zdecydowanie za maly, w kombiaku juz oki, sedan pelen luzik (mam nadzieje, ze zawiasy nie wnikaja do wewnatrz?).
                                                chociaz IMHO jest to tylko jeden z elementow podczas porownywania, dla niektorych pewnie malo wazny, ja chetnie zrezygnowalbym z kilkudziesieciu litrow bagaznika O2 na rzecz wiekszej ilosci miejsca na nogi z tylu, jest wystarczajaca, ale jestem wysoki i za mna bywa roznie - miejsce dla przecietnej kobiety.
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Ziomal
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 5841
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A spróbuj zostawić swoje auto w rozliczeniu i zobaczysz jak Ciebie dealer złupi - do kości.
                                                  no wiesz za AGR z 2001 i przebiegu prawie 500.000 daje Skoda 12 tys co ważniejsze nie ma wymienianej turbosprężarki ale to OT. Po prostu każdy chwali to co ma w większości dlatego Skoda a nie Toyota czy Ford.
                                                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

szkoda, Pelen luzik, a telewizora nie wlozysz do bagaznika :lol: Dlatego kocham patrzec na sedany, pod warunkiem ze nimi nie musze nic wozic. Przyklad bardziej z zycia. Jedziesz na dzialke i chcesz na nia zawiesc plastikowe krzeselka i co :twisted: a no wlasnie predzej wejda przez drzwi niz przez bagaznik
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...